Dode hoek analyse
Het voorspellen, beheersen en mitigeren van dode hoeken van boards.
Aandacht voor de werking van de governance in de praktijk komt vaak pas als onderlinge verhoudingen onder druk staan of op een kritiek moment voor de organisatie. De praktijk is weerbarstiger dan het op papier ooit is bedacht; de werking van de governance blijkt een sluimerende dode hoek. Bestuurders en commissarissen overzien vaak maar de helft van het blikveld; de spiegel staat standaard ingesteld op de harde factoren als compliance aan regels, systemen en procedures. De ‘soft controls’ – cultuur, gedrag en reputatie, ofwel de menselijke factor, onttrekken zich daardoor nog vaak aan hun blik. Bovendien missen toezichthouders nog wel eens een belangrijk attribuut voor 21e eeuw bestuur en toezicht: een goed afgestelde maatschappelijke antenne. Met de dodehoekanalyse – geven we een kijk op de dode hoeken van het leiderschap.
Een goed afgestelde maatschappelijke antenne helpt dode hoeken voorkomen.
Onze methodiek zorgt ervoor dat we verbluffend snel de relevante aspecten inzichtelijk maken. Het is gebaseerd op onderzoek van BY Trust, Hogeschool Avans en Deloitte en duidt de mate waarin de raad ‘fit for purpose’ is: integraal toezicht vanuit de purpose van de organisatie (het hogere doel) en stakeholderbelangen en mét oog voor zowel de hard controls (regels en risico’s) als de soft controls (cultuur, gedrag, reputatie).
Met een survey, de governance documentatie, een aantal intakegesprekken en een werksessie kijken we naar de organisatie, de huidige praktijk van governance, de onderlinge interactie en de omgeving. Met die inzichten geven we heldere pointers die je in kan zetten voor effectief bestuur en sterk – inclusief leiderschap.
De dodehoekanalyse is de voedingsbodem voor een governance advies: een holistische aanpak waarbij we kijken hoe iedereen de visie ten volle voelt en volgt.